روغن زیتون چیست

روغن زیتون چیست

زیتون، میوه ای پر خاصیت که روغن آن کاربرد زیادی در سلامت انسان دارد و این روز ها یکی از پر کاربرد ترین روغن های خوراکی در آشپزی به حساب می آید. پیشنهاد می کنیم اگر شما هم به فکر سبک زندگی سالم و مصرف مواد غذایی با ارزش بالایی هستید، روغن زیتون را در رژیم غذایی خود بگنجانید. احتمالا با روغن زیتون آشنا هستید ولی آیا می دانید که علت مصرف زیاد روغن زیتون چیست؟ در این مطلب همراه ما باشید تا درباره مواد تشکیل دهنده این روغن، روش تولید و خواص آن بیش تر توضیح دهیم.

روغن زیتون: چیست و از چه موادی تشکیل شده است؟

درخت زیتون بیش تر در مناطق مدیترانه ای وجود دارد. با فشردن این زیتون ها و فرایند های مختلف، اسانسی که از آن ها به دست می آید همین روغن زیتون است. انسان ها قرن های زیادی است که از روغن میوه درخت زیتون استفاده می کنند.

اکنون با شناخت روغن زیتون، احتمالا برای شما هم سوال پیش می آید که کاربرد روغن زیتون چیست و از چه موادی ساخته شده است؟ روغن زیتون به عنوان ماده ای برای تولید لوازم آرایشی و بهداشتی، استفاده به عنوان سوخت و مصرف در آشپزی به کار می رود. در فروشگاه ها، انواع روغن زیتون با ویژگی های متفاوتی وجود دارند. ساختار سازنده این روغن شامل ترکیبات زیادی است که در ادامه هر کدام از این ترکیبات و ساختار آن ها را بررسی می کنیم.

اسید های چرب

اسید های چرب به عنوان بخشی از تری گلیسیرید ها یکی از مهم ترین اجزای سازنده روغن زیتون هستند. این اسید های چرب با FFA ها تفاوت دارند. با توجه به آب و هوایی که درخت زیتون در آن منطقه رشد کرده، ارتفاع میوه، رسیده بودن زیتون و عوامل دیگر میزان اسید های چرب روغن زیتون در هر محصول متفاوت است. حتی انواع روغن زیتون نیز میزان اسید چرب متفاوتی دارند. انواع اسید های چربی که در روغن زیتون وجود دارند شامل موارد زیر هستند:

1) اسید لینولئیک

  • پلی اسید چرب اشباع نشده
  • حاوی امگا 6
  • 3/5 تا 21 درصد

2) اسید پالمیتیک

  • اسید چرب اشباع شده
  • 7/5 تا 20 درصد

3) اسید اولئیک

  • اسید چرب اشباع نشده
  • حاوی امگا 9
  • 55 تا 83 درصد

4) اسید استئاریک

  • اسید اشباع شده
  • 5/0 تا 5 درصد

روغن زیتون نسبت به سایر روغن های گیاهی از اسید های چرب تک اشباع نشده بیش تری برخوردار است و مقدار کمی از پلی اسید های چرب اشباع نشده در آن وجود دارد. به همین دلیل روغن زیتون از مقاومت بالا تری در برابر اکسیداسیون برخوردار است. روغن زیتون تولید شده در نواحی سرد نسبت به روغن های زیتون تولید شده در نواحی گرم، اسید اولئیک بیش تری دارد. در واقع روغن های زیتون به دست آمده در نواحی سرد، اسید های چرب اشباع نشده بیش تری دارند.

اسید های چرب آزاد یا FFA

طی فرایندی شیمایی تحت عنوان هیدرولیسیس یا لیپولیسیس، پیوند میان تری گلیسیرید ها شکسته می شود و اسید های چرب آزاد شکل می گیرند. در برخی از روغن های زیتون مقادیر زیادی از اسید های چرب آزاد وجود دارد. زیرا در صورتی که روغن زیتون از میوه های بی کیفیت به دست آید یا روغن زیتون را بدون دقت تولید کنند، تری گلیسیرید ها به اسید های چرب آزاد تبدیل می شوند.

پلی فنول ها یا آنتی اکسیدان ها

در هر 1 گرم از روغن زیتون چیزی حدود 5/0 گرم پلی فنول فلاونوئید وجود دارد که به عنوان یک آنتی اکسیدان عمل می کند. این آنتی اکسیدان های طبیعی در کاهش ابتلا به بیماری های قلبی عروقی، کاهش میزان فشار خون، کاهش کلسترول و بهبود آفتاب سوختگی نقش دارند. در واقع فلاونوئید ها مفید ترین ترکیبات سازنده روغن های زیتون به حساب می آیند و هیدروکسی تریسول از مهم ترین اجزای سازنده آن است.

رنگدانه ها و رنگ ها

رنگدانه های متنوعی در روغن زیتون وجود دارند که باعث ایجاد رنگ در روغن های زیتون می شوند. زمان برداشت زیتون ها، میزان رسیده بودن میوه، شرایط آب و هوایی و خاکی که درخت زیتون در آن کاشته شده، عصاره گیری و روند تولید روغن زیتون جزء عواملی هستند که بر وجود رنگدانه های متفاوت و رنگ روغن زیتون تاثیر می گذارند. فئوفیلتین، کاروتنوئید‌ها و کلروفیل از مهم ترین رنگدانه های موجود در این روغن گیاهی هستند. کلروفیل ها به عنوان یک آنتی اکسیدان در محیط تاریک عمل می کنند. در محیط های روشن و دارای نور، رنگدانه هایی مانند کلروفیل و فئوفیتین روند اکسیداسیون را سرعت می بخشند.

پراکسید ها

پراکسید ها اولین محصول اکسید شده روغن های زیتون هستند. در هوای آزاد میزان زیادی اکسیژن وجود دارد که با حل شدن آن در روغن، ترکیب اکسید شده ای به نام پراکسید ها به وجود می آیند. این ترکیبات اکسیداسیون ارزش غذایی روغن را پایین می آورند و بوی نامطبوعی به آن می دهند. در حقیقت هر چه یک روغن بیش تر در معرض هوای آزاد قرار بگیرد و بیش تر فاسد شود، میزان پراکسید بیش تری هم دارد. هر کیلوگرم روغن زیتون با کیفیت حاوی پراکسیدی کم تر از 10 میلی گرم است.

ویتامین ها

ویتامین ها در دوسته محلول در چربی و محلول در آب تقسیم می شوند که هر دو نوع این ویتامین ها در روغن زیتون هم وجود دارند. روغن زیتون دومین منبع سرشار از ویتامین K است. اگر برای شما هم سوال پیش آمده که پس با وجود مقادیر زیاد ویتامین، علت توصیه به عدم زیاده روی در مصرف روغن زیتون چیست؟ باید بگوییم که ویتامین های محلول در چربی موجود در روغن زیتون در اثر پخت و پز از بین نمی روند و طی مدت زمانی طولانی در کبد و چربی ذخیره می شوند. پس نیازی نیست این روغن را در تمام وعده های غذایی مصرف کنید.

هیدروکربن های آروماتیک چند حلقه ای (PAHs)

این هیدروکربن های چند حلقه ای مواد چندان مفیدی نیستند و با پخت و پز، مقدار آن ها در روغن نیز افزایش پیدا می کند. البته نگران نباشید؛ زیرا در روغن های زیتون با کیفیت، مقدار کمی از این ماده وجود دارد. این ترکیب به طور طبیعی در بسیاری از مواد غذایی به مقدار کم وجود دارد و مقدار آن در روغن های زیتون نیز کم است.

روغن زیتون: تاریخچه و روش تولید

آیا تا کنون به تاریخچه استفاده از روغن زیتون فکر کردید؟ در واقع چند سال است که مردمان از این روغن گیاهی استفاده می کنند؟ تاریخچه استفاده از روغن زیتون چیست؟ اگر بخواهیم درباره تاریخچه روغن زیتون توضیح دهیم، باید به یونانیان باستان اشاره کنیم. مردمان آن زمان در یونان، خانه های خود را با درخت زیتون نام گذاری کردند و معتقد بودند که الهه ای به نام آتنا این درخت را به آن ها هدیه داده است.

یونانیان و رومیان ثروتمند جزء اولین نفراتی بودند که از این روغن گیاهی استفاده می کردند. به گونه ای که پیش از کشف صابون، بدون خود را با این روغن ماساژ می دادند. در کشور های ساحلی دریای مدیترانه نیز این روغن به عنوان کره و چربی های امروزی در آشپزی و پخت و پز مصرف می شد. حتی در بعضی کشور های جهان پادشاهان با شمارش خمره های روغن زیتون در انبار ها، میزان ثروت خود را محاسبه می کردند.

از آن زمان تا کنون تحول عظیمی در فرایند تولید روغن زیتون رخ داده است. در زمان گذشته مردم، زیتون ها را با غلطک های سنگی خرد می کردند و روغن آن را می گرفتند. برای تولید روغن زیتون خالص نیز زیتون هایی که خرد کرده اند را روی پارچه می ریختند و آن را می فشردند. اما امروزه برای گرفتن روغن زیتون از میوه آن از دستگاه های پیشرفته ای استفاده می شود و کاملا متفاوت با آن زمان است. مراحل تولید روغن زیتون چیست؟

1) جمع آوری زیتون ها و انتقال به کارگاه روغن گیری

2) جداسازی شاخ و برگ های زیتون و آسیاب کردن آن ها

3) تصفیه روغن زیتون به دست آمده از خمیر

4) بررسی کیفیت روغن زیتون

5) بسته بندی روغن زیتون

روغن زیتون: خواص سلامتی و درمانی

خواص روغن زیتون چیست؟ سوالی که در پاسخ به آن باید موارد زیادی را بررسی کنیم و بسیار متنوع است. در واقع روغن زیتون برای پوست، مو، قلب، کمک به هضم غذا، بهبود عملکرد روده ها، درد های معده، بیماری های مزمن مانند فشار خون و دیابت، جلوگیری از ابتلا به انواع سرطان و … کاربرد دارد.

علاوه بر کاربرد ها و خواص این روغن بر سلامت انسان شما می توانید از این ماده به عنوان بهبود وضعیت مو ها و پوست خود استفاده کنید. برای مثال این روغن گزینه خوبی برای رفع چین و چروک های صورت و دور چشم به حساب می آید. همچنین طبیعی ترین و بهترین پاک کننده آرایشی است. همچنین با ماساژ دادن مو ها با روغن زیتون، مو هایی درخشنده و زیبا خواهید داشت. این روغن برای مو ها به عنوان یک آبرسان عمل می کند.

شما می توانید با مصرف این روغن از ابتلا به بسیاری از بیماری ها جلوگیری کنید. همچنین در صورت بروز هر عارضه در بدن، استفاده از این روغن گیاهی به بهبود و درمان آن کمک می کند. برای مثال افراد دارای یبوست و بواسیر می توانند برای بهبود وضعیت بیماری خود این روغن را مصرف کنند. تحقیقات نشان داده افرادی که روغن زیتون را در رژیم غذایی خود قرار داده اند، کم تر به بیماری های قلبی و عروقی و مزمن مبتلا می شوند.

روغن زیتون: کاربرد ها و مصارف در آشپزی و پزشکی

شاید افراد زیادی روغن زیتون را به صورت ناشتا مصرف کنند یا روی پوست و مو های خود ماساژ دهند. اما کاربرد روغن زیتون در آشپزی چیست؟ افراد زیادی نگران انتخاب بهترین روغن زیتون برای پخت و پز و سرخ کردن غذا هستند.

حتما شما هم می دانید که هر روغنی مناسب پخت و پز نیست. مهم ترین نکته ای که باید در انتخاب روغن زیتون برای پخت و پز در نظر بگیرید، نقطه دود آن است. بنابراین روغن زیتون معمولی و روغن زیتون تصفیه شده بهترین گزینه هستند.

شما می توانید روغن زیتون را برای پخت غذا ها و سرخ کردن آن ها استفاده کنید. برای مثال هنگام درست کردن املت نیاز به روغن دارید، پس روغن زیتون را کف ماهیتابه بریزید. حتی شما می توانید بعد از پخت سوپ، در آن روغن زیتون را اضافه کنید. البته این روغن گیاهی در غذا های غیر سرخ کردنی نیز کاربرد دارد. برای مثال برای درست کردن ساندویچ ها یا سالاد ها می توانید روغن زیتون را به آن ها اضافه کنید.

همانطور که در این مطلب گفتیم، روغن زیتون خواص زیادی برای سلامت انسان دارد. از پوست و مو گرفته تا جلوگیری از بروز بیماری هایی مزمن مانند فشار خون و دیابت و موارد دیگری مانند سرطان، بواسیر، سکته های مغزی و قلبی و … می توان از روغن زیتون استفاده کرد.

تفاوت روغن زیتون با دیگر روغن های خوراکی

اگر شما هم در میان فروشگاه های اینترنتی یا یکی از فروشگاه های محله خود به دنبال روغنی مناسب برای پخت و پز یا ماساژ هستید، احتمالا برایتان سوال پیش می آید که تفاوت دیگر روغن های خوراکی با روغن زیتون چیست؟

اسید اولئیک یکی از اسید های چرب تک غیر اشباع در روغن زیتون است. این اسید چرب در روغن های خوراکی دیگر هم وجود دارد. هر چه میزان اسید های چرب غیر اشباع بیش تر باشد، آن روغن قوام بیش تری دارد و از نظر سلامتی برای انسان مفید تر است. طبق بررسی ها، روغن زیتون نسبت به دیگر روغن های خوراکی، اسید چرب غیر اشباع بیش تری دارد. البته روغن زیتون در موارد زیادی مانند نقطه دود، ارزش غذایی، عطر و طعم، میزان اسیدیته و میزان آنتی اکسیدان ها تفاوت دارند.

سخن پایانی

به طور کلی انسان برای سلامت خود باید به مواد غذایی و رژیم غذایی خود، بیش تر توجه کند. یعنی شما باید مواد غذایی که ارزش بالاتری دارند را در رژیم خود قرار دهید. در این مطلب به طور کامل توضیح دادیم روغن زیتون چیست و چه خواصی دارد. همچنین در آخر درباره تفاوت های روغن زیتون با دیگر روغن های خوراکی صحبت کردیم. در فروشگاه اینترنتی مزن زی می توانید روغن زیتون را به عنوان یکی از پر خاصیت ترین روغن ها برای پخت و پز یا ماساژ دادن روی پوست و مو ها سفارش دهید.

۱
۲
۳
۴
۵
میانگین امتیازات ۵ از ۵
از مجموع ۱ رای

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *